UPUPocket Panduan Permohonan, Kemaskini dan Semakan UPU

UPUPocket Panduan Permohonan, Kemaskini dan Semakan UPU|PANDUAN buat pelajar yang ingin membuat permohonan kemasukan ke UA, Politeknik, ILKA dan Kolej Komuniti melalui Permohonan UPU. Permohonan UPU sesi 2018 kini telah dibuka mulai 5 Februari hingga 10 April 2018. Kini, pelajar boleh mendapatkan panduan permohonan, semakan dan kemaskini UPU melalui UPUPocket.

UPUPocket Panduan Permohonan, Kemaskini dan Semakan UPU

Untuk makluman anda, UPUPocket merupakan satu aplikasi mobile yang dibangunkan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pendidikan Tinggi, Kementerian Pendidikan Tinggi. Aplikasi UPUPocket ini ditubuhkan bertujuan membantu pemohon dan ibu bapa dalam mendapatkan panduan dalam urusan kemasukan pelajar ke UA dan IPTA.

UPUPocket Panduan Permohonan, Kemaskini dan Semakan UPU

Berikut dikongsikan maklumat penting yang memaparkan panduan permohonan, kemaskini dan semakan UPU melalui Aplikasi UPUPocket:

Menu Utama Aplikasi UPUPocket

Antara maklumat dan panduan yang terdapat dalam Aplikasi UPUPocket termasuk:

A) Semakan

Pengguna boleh membuat semakan status permohonan UPU, status kelayakan dan keputusan permohonan serta rayuan pemohon.

B) e-Panduan

e-Guide menyediakan syarat kemasukan ke UA, TVET dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) bagi lepasan SPM/setaraf dan STPM/setaraf.

C) Tarikh Penting

UPUPocket turut memaparkan butiran mengenai tarikh penting yang berkaitan dengan permohonan UPU Online.

D) Carian Alamat

Pertanyaan lanjut berkaitan program yang ditawarkan.

E) Aduan

Maklumbalas berkaitan permohonan UPU online.

Muat Turun Aplikasi UPUPocket

Bagi yang ingin menggunakan aplikasi UPUPocket, anda boleh download atau muat turun menerusi Google Play bagi Android dan App Store bagi iOS dan boleh muat turun melalui pautan di https://www.upu.mohe.gov.my.

Cara Hubungi

Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi di talian helpline 03 - 8870 8200 atau boleh mengunjungi kaunter runding cara kami di Lobi KPT di Kementerian Pendidikan Tinggi.

Follow kami di Facebook di https://www.facebook.com/Rujukan-UPU-Terkini dan follow di Telegram untuk pelbagai info dan maklumat terkini - https://t.me/rujukanupu

Semoga perkongsian Aplikasi UPUPocket Panduan Permohonan dan Semakan UPU ini memberi manfaat kepada para pelajar dan ibu bapa!

No comments

Powered by Blogger.